Vajíčka a ich účinky na organizmus
Ak zjete vajíčka, s vaším telom sa udeje týchto 12 vecí
Zrejme o tom nepočujete často, no vajíčka si skutočne zaslúžia, aby sa nazývali „super potravinou“. Dietológovia uvádzajú, že patria medzi najvýživnejšie potraviny na svete. Sú bohaté na živiny ako napríklad bielkoviny, aminokyseliny, železo či antioxidanty. Hodia sa športovcom aj ľuďom, ktorí sa snažia nabrať svalovú hmotu.
Vajíčka je najlepšie jesť varené, na mäkko alebo na tvrdo. Neoddeľujte však žĺtka od bielok, jedzte ich celé.
Kým bielka sú bohaté predovšetkým na proteíny, žĺtka obsahujú látku cholín, ktorý je prospešná pri trávení tukov.
Preto, ak sa snažíte schudnúť alebo si udržať zdravú váhu, vajíčka sú tou potravinou, ktorá by na vašom tanieri určite nemala chýbať.
Pri kúpe vajíčok sa vždy snažte vyberať tie, ktoré sú od sliepok z voľného chovu, najlepšie v biokvalite. Ak také nezoženiete, aj bežné sú stále veľmi zdravé.
Ako uvádza Dr. Molly Morganová, špecialistka na stravu pre športovcov, žĺtka vajíčok môžu mať rôznu farbu.
To však závisí od druhu sliepok, ich nutričná hodnota je vždy takmer totožná. Ako sme už uviedli vyššie, konzumovať môžete varené vajcia tak na mäkko, ako aj na tvrdo, prípadne si z nich spraviť praženicu či volské oko.
Poďme sa bližšie pozrieť na 12 vecí, ktoré sa s vaším telom udejú, ak budete konzumovať veľa vajíčok. Kľudne môžete aj 2 či 3 denne.
1. Dodajú telu všetky potrebné aminokyseliny
Aminokyseliny delíme na esenciálne a neesenciálne. Neesenciálne si telo dokáže vyrobiť samo, esenciálne však nie, a preto mu ich musíme dodať v strave. No a vajíčka obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny.
2. Regulujú cholesterol
Vysoký cholesterol môže spôsobiť mnohé zdravotné problémy. Delíme ho na takzvaný dobrý a zlý. Vajíčka majú síce vysoký obsah cholesterolu, ale toho dobrého, preto sa ich konzumácie ani vo zvýšenom objeme nemusíte obávať.
3. Posilňujú imunitu, štítnu žľazu a srdce
Na posilnenie imunity, aby zvládala boj s chorobami, vírusmi či infekciami, jedzte denne 2 vajíčka. Obsahujú totiž až 60% odporúčanej dennej dávky selénu. Selén je veľmi dôležitý nielen pre imunitu, ale aj pre reguláciu hormónov štítnej žľazy. Deti by tiež mali jesť vajíčka. Nedostatok selénu u nich môže viesť k rozvoju Keshanovej choroby (oslabenie srdca). Platí to aj pre dospelých.
4. Chránia cievy
LDL, respektíve zlý cholesterol (nízkej hustoty) sa zvykne lepiť na steny ciev, čo potom vede k artérioskleróze. Na druhej strane, HDL cholesterol (vysokej hustoty) z ciev nánosy LDL cholesterolu odstraňuje. Vedci potvrdili, že čím je molekula cholesterolu väčšia, tým je lepšia. Ľudia s vysokou hladinou LDL cholesterolu riskujú rozvoj kardiovaskulárnych ochorení. No a práve vajíčka obsahujú síce veľa, ale dobrého HDL cholesterolu, čím chránia vaše cievy.
5. Stimulujú mozog
Cholín obsiahnutý vo vajíčkach je súčasťou membrán nervových buniek. Je tiež nevyhnutný pri syntéze ďalších látok dôležitých pre váš mozog. Vyše 90% obyvateľstva má dnes v strave nedostatok živín, ktoré sú potrebné pre dostatočnú tvorbu neurotransmiterov. Štúdie ukázali, že nedostatok cholínu spôsobuje neurologické ochorenia a zhoršuje kognitívne schopnosti.
6. Zlepšujú kvalitu zubov a kostí
Vajíčka patria popri slnečnom žiarení medzi jeden z najvýdatnejších zdrojov vitamínu D, ktorý je potrebný pre dobrú kondíciu svalov a kostí. Vitamín D zlepšuje absorpciu a využitie vápnika z jedla. Je tiež dôležitý pre srdce, črevá a celkový metabolizmus.
7. Skvalitňujú pokožku a vlasy
Nemôžte očakávať, že budete mať kvalitné vlasy a pokožku bez látok nachádzajúcich sa vo vajíčkach. Ide o vitamíny B2, B5 a B12.
8. Zlepšujú zrak
Vaječné žĺtka obsahujú luteín a zeaxantín. Tieto látky znižujú riziko vzniku vekom podmienenej makulárnej degenerácie a kataraktov, ktoré sú dvoma hlavnými príčinami zlého videnia a slepoty vo vyššom veku. Podľa štúdie publikovanej v Americkom žurnále klinickej výživy, pravidelná konzumácia vaječných žĺtkov zvyšuje hladinu zeaxantínu v tele o 114 až 142%. Hladiny luteínu vzrastú o 28 až 50%.
9. Podporujú chudnutie
Ak sa snažíte schudnúť, potom nehľaďte inam než na vajíčka. Dokážu vám pomôcť spáliť tuk a zhodiť kilogramy navyše. Štúdia zistila, že ľudia konzumujúci vajíčka schudli o 65% viac než tí, ktorí ich nekonzumovali. Keďže majú priam ideálne nutričné hodnoty, tak zabezpečia, že vám počas chudnutia či diéty nebudú chýbať žiadne dôležité živiny. Vajcia môžete jesť na mäkko, aj na tvrdo.
10. Dodávajú pocit zasýtenia
Vajíčka sú bohaté na bielkoviny. Niektorí experti ich dokonca používajú ako mieru na meranie množstva bielkovín. Štúdie potvrdili, že potraviny bohaté na bielkoviny ovplyvňujú chuť do jedla. Na zozname potravín, ktoré vás zasýtia, sú vajíčka niekde na jeho vrchole.
11. Znižujú stres a úzkosť
Písali sme už vyššie o esenciálnych aminokyselinách. Ony totiž tiež výrazne ovplyvňujú vaše duševné zdravie. Štúdia z roku 2004 uskutočnená Národnou akadémiou vied v USA ukázala, že stres a úzkosť viete zredukovať úpravou hladiny serotonínu v tele. No a práve aminokyselina L-tryptofán je stavebným prvkom, z ktorého telo vytvára uvedený „hormón šťastia“.
12. Zvyšujú energiu a potláčajú únavu
Vitamín B2 a ďalšie vitamíny skupiny B sú dobré na tvorbu energie, keďže sa podieľajú na premene potravy na palivo pre bunky. Iba jedno vajíčko obsahuje až 15% dennej odporúčanej dávky vitamínu B2. Vajíčka nielen dodávajú vášmu telu energiu, ale ho aj tónujú (zoštíhľujú, zlepšujú pomer medzi svalovou hmotou a telesným tukom).